Tiež milujete čokoládu? Kvalitnú, jemnú, rozplývajúcu sa na jazyku. Áno, čokoláda je niečo, čomu nevieme odolať ani my v redakcii. Preto sme si dovolili priniesť vám niekoľko zaujímavostí o tejto maškrte. O svoje znalosti sa s nami podelili majstri čokolády z Boggi's.
V súčasnej dobe sa s čokoládou stretávame v rôznych formách, tvaroch a príchutiach. Dostávame ju na narodeniny, Valentína, či len tak pre radosť. Belgická čokoláda však vyniká nad ostatné a pokiaľ ste ju ešte neochutnali, musíte to rýchlo napraviť. Určite si ju zamilujete. Jedným z hlavných dôvodov, prečo ju svet považuje za výnimočnú je fakt, že Belgicko má najkvalitnejšie kakao na svete.
Vybrať si môžete mliečnu, bielu či horkú a pokiaľ radi experimentujete, alebo hľadáte niečo výnimočné, vyskúšajne čokoládu s levanduľovým základom či doplnenú o rôzne druhy orechov ovocia či mätu.
Viete čo majú spoločné čokoláda a alkohol? Obaja v nás môžu vyvolať pocit šťastia. Spolu nám môžu dopriať jedinečné pohladenie pre naše zmysly.
Tak aká čokoláda sa hodí k akému alkoholu?
Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa sa zvyčajne najlepšie kombinuje s červenými vínami s plným telom a výraznou chuťou. Vyskúšajte napríklad Cabernet Sauvignon, Merlot či Tempranillo.
K mliečnej a bielej čokoláde sa hodia sladké červené vína, ako Portské, Malaga, alebo Lambrusco. Nič nepokazíte ani dezertnými vínami, ako je Sauternes alebo Tokaj.
Ovocnú čokoládu s príchuťami citrusov, jahôd alebo malín si vychutnáte s ľahkými, osviežujúcimi červenými vínami, ako je Pinot Noir alebo Barbera.
Chuť orechovej čokolády skvele doplní víno so zemitým charakterom, ako je Merlot, Tempranillo či prírodné viná z Bordeaux.
Skvelú kombináciu dostanete aj kombináciou čokolády s Tequilou. Taká škoricová alebo čili čokoláda vám dožičí jedinečný zážitok.
Rovnako ako každý alkohol má svoje špecifické chute a arómy, tak aj čokoláda a ani naše chute nie sú rovnaké, preto je dobré skúšať a zisťovať, čo nám najviac vyhovuje.
Prajeme príjemné degustovanie.
Text: Redakcia v spolupráci s Boggi's
Foto: Boggi's