Jeseň spojená s vínom – aké víno k pečenej husi či kačke

Jeseň so svojimi stále teplými dňami je vzrušujúcim obdobím. Ponúka množstvo zeleniny a ovocia, cvikla, tekvica, gaštany, lesné huby, jablká či hrušky. Jeseň je gastronomickým sviatkom. A aké vína sa najlepšie spájajú s jesennými pokrmami ako je hus a kačica?

Výber vín vhodných na kačacie a husacie hody nájdete na WinePlanet.sk

 

KAČACIE HODY A VÍNO

Kačica je fascinujúca v tom, že hoci je technicky považovaná za hydinu, môže byť klasifikovaná aj ako tmavé mäso pre jej pevnú textúru. Dá sa pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Kačacie mäso ponúka výraznú a jemne sladkastú chuť. Rôzne časti kačice ponúkajú variácie v chuti, chudšie mäso z pŕs a bohatšie v stehnách.  

Cassoulet

Počas chladných jesenných dní nás zasýti výdatná misa cassoulet z kačacieho mäsa pomaly vareného v hrnci s bielou fazuľou a bravčovou klobásou. Výrazné chute tohto pokrmu si vyžadujú rovnako plné vína ako napríklad Chardonnay z Burgundska alebo ovocný, jemne mäsitý Malbec či červené vína s dominanciou odrody Merlot.

Tipy someliéra z WinePlanet.sk:

Domaine Chanson Viré-Clessé 2022

Château du Cedre Extra Libre, Cahors Malbec, BIO 2022

Rothschild Mouton Cadet Réserve Graves Rouge 2020

Konfitovaná kačica

Táto príprava pokrmu zahŕňa pomalé varenie rôznych kúskov kačice vo vlastnom tuku, kým mäso nie je dostatočne mäkké a oddeľuje sa od kostí. Konfitované kačacie stehno sa tradične podáva so zemiakovými lokšami a dusenou kapustou. Bohatá a rustikálna chuť kačice sa najlepšie kombinuje s rovnako robustným a štruktúrovaným vínom. V bielej farbe odporúčame Rizling rýnsky alebo Veltlínske zelené. V červenej farbe siahnite po odrode Frankovka modrá alebo víne Svätovavrinecké.

Tipy someliéra z WinePlanet.sk:

Fundus Regius Rizling rýnsky Extra 2021

Château Belá Veltlínske zelené 2022

Stift Klosterneuburg St. Laurent Tattendorf 2021

J. STÁVEK Karmazín family 30´ cuvée 2021

Grilované kačacie prsia

Jedným z najklasickejších kombinácii vína a kačice sú šťavnaté, na panvici grilované kačacie prsia s Pinot Noir. Keď sú kačacie prsia pripravené do dokonalej ružovej farby, odhaľujú jemnú zemitú chuť, ktorá sa krásne hodí k zemitým, pikantným nuansám vína. Pinot Noir sa ku kačke hodí vďaka svojej vysokej prirodzenej acidite, ktorá čistí podnebie od mastnej textúry a vďaka jemným tanínom, ktoré neprebíjajú jemné mäso.

Tipy someliéra z WinePlanet.sk:

Albert Bichot Secret de Famille, Bourgogne Côte d´Or Pinot Noir 2020

Emiliana Maycas Del Limarí Pinot Noir BIO 2019

HUSACIE HODY A VÍNO

Dnes, keď je hus stále menej populárna ako iná hydina kura či kačica, zostáva obľúbeným mäsom skutočných gurmánov. Pečená hus je najbežnejším spôsobom prípravy. V niektorých kuchyniach sa husi chovajú predovšetkým pre masť. V nemeckej kuchyni sa husí krk plní husacou pečeňou. Čína je husacím rajom. Pečená hus je tradične populárna a bežným hlavným jedlom v Hong Kongu.

Foie gras

Foie gras je jedným z najchutnejších jesenných pokrmov. Táto pochúťka môže mať niekoľko podôb, od studenej teriny až po lahodné opečené foie gras s jemne dymovou chuťou podávané s čerstvou teplou brioškou. Pre tento kulinársky pôžitok si vyberte rovnako kvalitné víno. Na prípravu za studena, ako je foie gras terina odporúčame šumivé víno tradičnej metódy, ktorého kyselinka bude dokonale vyvážená s bohatosťou pokrmu. Teplé, ľahko opečené foie gras bude dobre harmonizovať so sladším bielym vínom odrody Tramín červený alebo Rizling rýnsky.

Tipy someliéra z WinePlanet.sk:

Domaine Langlois-Chateau Crémant de Loire Brut Reserve 2017

Pierre Sparr Grand Cru Mambourg Gewurztraminer 2018

Prinz von Hessen Steckenpferd Riesling Spätlese 2022


Hus je nepochybne lahodná, ale je tiež jedným z najzdravších druhov mäsa s množstvom mononenasýtených tukov, ktoré môžu znížiť hladinu cholesterolu. Obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch a prospešnú kyselinu olejovú. Husací tuk má najnižší bod topenia v živočíšnej ríši, vďaka čomu je vysoko stráviteľný a menej ťažký ako iný živočíšny tuk.

Pečená hus

Metódy pečenia husi je veľa, čiastočne preto, že každý má svoj vlastný spôsob . Pečená hus má silnejšiu chuť a je mastnejšia. Tiež má tendenciu byť sprevádzaná výraznými prílohami ako sú gaštany, zemiakové lokše a červená kapusta či pečená tekvica. Preto je nevyhnutné hľadať víno, ktoré má prirodzenú aciditu. Suchý rizling je výbornou voľbou k pečenej husi. Vysoká acidita poskytuje osviežujúci kontrast k bohatosti husi. Mineralita vína dodáva aj zaujímavú vrstvu, ktorá sa dobre hodí k pečenej husi. Z bielych vín odporúčame Pinot Gris. Z červených vín Grenache z Prioratu a Chianti z Toskánska budú fungovať s pečenou husou dobre, pretože si rozumejú s bohatou chuťou mäsa, majú prirodzenú aciditu a svieži ovocný prejav.

Tipy someliéra z WinePlanet.sk:

Antinori Villa Antinori Chianti Classico Riserva 2021

Weingut Frischengruber Riesling Smaragd Ried Goldberg 2022

Špalek Edelspitz PIGEAGE Gewurztraminer - Pinot Gris, BIO 2020

Mas d´en Gil Bellmunt Vi de Vila BIO 2020